Efisiensi Pemangkasan Cabang dan Pemberian Pupuk KCL pada Fase Generatif Terhadap Produksi Tanaman Semangka (Citrullus vulgaris S.) Varietas Baginda F1
Abstract
Watermelon is a horticultural commodity that is highly favored by the people of Indonesia and has quite high economic value because it tastes sweet and has a lot of water content. One of the obstacles in watermelon cultivation is improper cultivation techniques so that production is not optimal. This study aims to determine the efficiency of pruning watermelon plants and applying KCl fertilizer to watermelon production. This study was arranged based on a completely randomized design (CRD) with two treatment factors, namely A (pruning) consisting of A0 (pruning main branches), A1 (pruning primary branches) and A2 (pruning secondary branches), treatment factor B (KCl Fertilizer) consists of B0 (100 g/plant), B1 (150 g/plant) and B2 (200 g/plant). The parameters observed in this study were plant height, number of nodes, first flower appearance, fruit circumference per sample, fruit weight per sample and total soluble solid content. Based on the results of research on the efficiency of pruning branches and applying KCl fertilizer in the generative phase on the production of the watermelon plant (Citrullus vulgaris S.) of the Baginda F1 variety that has been carried out, it can be concluded that pruning primary branches and applying a dose of 200 g/plant of KCl fertilizer gives good results against variables of fruit circumference and fruit weight as well as pruning of primary branches also gave the best results on the total soluble solit (TSS) value of watermelon. This study was analyzed statistically using analysis of variance (ANOVA) followed by the Duncans New Multiple Range Test (DNMRT) at 5% level.
Â
Keywords: Branch Pruning, KCl Fertilizer, Watermelon
Full Text:
PDFReferences
Alfian, M. D., & Muhardi. (2022). Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Pakcoy (Brassica rapa. L) Dengan Pemberian Pupuk Organik Cair Pada Sistem Hidroponik. Jurnal Agrotekbis, 10(2), 421–428.
Anggono, E., Irawati, E. B., & Haryanto, D. (2018). Kajian Pemangkasan Pucuk (Toping) dan Komposisi Media Tanam Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Melon Dengan Sistem Hidroponik Tetes. Jurnal Agrivet, 24(2), 1–11.
Asmuliani, R., & Pertiwi, E. D. (2022). Respon Tanaman Semangka (Citrullus vulgaris L.) pada Berbagai Pemangkasan Buah Semangka. Jurnal Pertanian Berkelanjutan, 10(3), 376–382. https://doi.org/10.30605/perbal.v10i3.2102
Badan Pusat Statistik Indonesia. (2021). Statistik Indonesia Tahun 2021. Badan Pusat Statistik.
Chicha, S. (2023). Analisis Pendapatan Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Usahatani Ubi Kayu Di Desa Pakuan Ratu Kecamatan Pakuan Ratu Kabupaten Way Kanan. Politeknik Negeri Lampung.
Ferdyansyah, B. (2022). Pengaruh Jenis Dan Dosis Pupuk Kalium Terhadap Pertumbuhan, Produksi Dan Kemanisan Buah Melon (Cucumis melo L.). In Skripsi. Universitas Islam Riau.
Harpitaningrum, P., Sungkawa, I., & Wahyuni, S. (2014). Pengaruh Konsentrasi Paclobutrazol Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Mentimun (Cucumis sativus L.) Kultivar Venus. Jurnal Agrijati, 25(1), 1–17. http://jurnal.unswagati.ac.id/index.php/agrijati/article/view/459
Hatta, M. (2012). Pengaruh Pembuangan Pucuk Dan Tunas Ketiak Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Cabai. Jurnal Floratek, 7, 85–90.
Kalasari, R., Syafrullah, Astuti, D. T., & Herawati, N. (2020). Pengaruh Pemberian Jenis Pupuk Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Beberapa Varietas Tanaman Semangka (Citrullus vulgaris Schard). Jurnal Klorofil, 15(1), 30–36.
Maryuni, A. (2021). Pengaruh Pemberian Kompos Jerami Kacang Tanah (Arachis hypogaea) Terhadap Pertumbuhan Setek Tanaman Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Pada Tanah Bekas Tambang Emas. In Skripsi. Sekolah Tinggi Ilmu Pertanian (STIPER).
Maulani, N. W. (2019). Pengaruh Kombinasi Dosis Pupuk Organik Dan Pupuk Kalium Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Melon (Cucumis Melo L) Varietas Madesta F1. Jurnal Agrorektan, 6(2), 59–76.
Mulyanto. (2012). Semangka. In Penebar Swadaya.
Saputri, R. R. (2020). Karakteristik Kimia Tanah Pada Penggunaan Lahan Sawah Setelah 34 Tahun Di Desa Kemuning Muda Kabupaten Siak. Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau.
Sijunjung, Badan Pusat Statistik. (2021). Kabupaten Sijunjung dalam Angka Tahun 2021. Sijunjung, Badan Pusat Statistik.
Sobari, E., Piarna, R., & Aris, A. (2019). Respon Fase Vegetatif Tomat Cherry Lokal Cijambe Subang (Solanum pimpinellifolium) Terhadap Aplikasi Dosis Nutrisi Sistem Irigasi Tetes. 10 Th Industri Research Workshop and National Seminar, 37(37), 258–263.
Sri, H. S., Widodo, W. D., & Suketi, K. (2012). Aspek-Aspek Penting Bududaya Tanaman Buah-Buahan. G. A. Wattimena.
Srirejeki, D. I., Maghfoer, M. D., & Herlina, N. (2015). Aplikasi PGPR Dan Dekamon Serta Pemangkasan Pucuk Untuk Meningkatkan Produktivitas Tanaman Buncis (Phaseolus vulgaris L.) Tipe tegak Application. Jurnal Produksi Tanaman, 3(4), 302–310.
Suryani, N. (2013). Pembuatan Pupuk Kalium Sulfat Dari Limbah Biodiesel Minyak Goreng Bekas. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah.
Tangahu, I., Arief Azis, M., & Jamin. Fitriah Suryani. (2022). Respon Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Cabai (Capsicum annum L.) Terhadap Pemberian Beberapa Dosis Pupuk Kandang Sapi. Jurnal JATT, 11(1), 10–17.
Wahyudi, A., & Dewi, R. (2017). Upaya Perbaikan Kualitas dan Produksi Buah Menggunakan Teknologi Budidaya Sistem “ToPAS†Pada 12 Varietas Semangka Hibrida. Jurnal Penelitian Pertanian Terapan, 17(1), 17–25.
Yono, S. (2023). Efisiensi Pemangkasan Cabang Dan Pemberian Pupuk Kcl Pada Fase Generatif Terhadap produksi Tanaman Semangka (Citrullus vulgaris S.) Varietas Baginda F1. In Skripsi. Universitas Negeri Padang.
DOI: https://doi.org/10.36987/agroplasma.v10i1.4010
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Jurnal Agroplasma
All publications by Jurnal Agroplasma [p-ISSN: 2303-2944] [E-ISSN:2715-033X] is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.