Pengaruh Aplikasi Pupuk NPK Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Wortel (Daucus carota L.)

Yunus Yaaro Giawa, Ida Zulfida, Lutfi Henderlan Harahap

Abstract


Indonesia is one of the tropical countries that has a variety of plants including vegetables and fruits. One that has the largest production is carrots (Daucus carota L.). Carrots are a type of shrub-shaped vegetable plant, which grows upright with a height of 30-100 cm or more. Carrots (Daucus carota L.) are a tuberous vegetable type plant that is usually reddish yellow or yellowish orange with a wood-like texture. The edible part of a carrot is the bulb or root. The plant stores food reserves in the bulb. The stem is short, has a taproot that changes its shape and function into a round and elongated tuber. The skin of carrot bulbs is thin and if eaten raw, it feels crunchy and slightly sweet. Here's a picture of a carrot plant. One way to increase the yield of carrot plants is by increasing soil productivity, using the addition of NPK fertilizer. This study used a factorial randomized group design (RAK). For accuracy in this study, it was repeated 3 times. namely: NPK fertilizer (N) with 3 levels, namely: N0 = Control, N1 = 15 g/plot, and N2 = 25 g/plot. From the ANOVA test results, the variance of treatments that have a significant effect is continued with the Duncan DMRT test at the 5% level. The results of the ANOVA test showed that the effect of NPK fertilizer treatment on plant height 21 hst and 28 hst, the number of leaves had no significant effect, but the observation of the diameter of the base of the tuber, the fresh weight of the plant per sample and the fresh weight of the plant per plot had a significant effect.

 

Keywords: NPK fertilizer, NPK dosage, and carrot plants


Full Text:

PDF

References


Ferantika, C. N., Haryati, S., dan Larasati, D. (2020). Karakteristik fisiokimia dan organoleptik bakso ikan kembung (Rastrelliger Kanagurta) dengan Subtitusi Wortel (Daucus Carota). Jurnal Teknologi dan Hasil Penelitian, 15(1).

Fitrianingsih, F., Utami, D. T., Elisma, E., dan Yuliawati, Y. (2020). Diversifikasi wortel menjadi permenjelly sebagai upaya mengatasi anak sulit mengkonsumsi sayur. Medical Dedication (medic): Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat FKIK UNJA, 3(2), 68-73.

Hafni, R., RS, P. H., Hasibuan, L. S., dan Marpaung, E. W. (2023). Analisis produksi petani wortel di kecamatan simpang empat kabupaten karo sumatera utara. Ekonomikawan: Jurnal Ilmu Ekonomi dan Studi Pembangunan, 23(2), 385-396.

Handoko, N. G. (2022). Pengaruh berbagai komposisi dan jenis pupuk kandang terhadap pertumbuhan dan hasil wortel (Daucus carota L.) (Doctoral dissertation, Universitas Gadjah Mada).

Helzi, H. (2020). Pengaruh pemanfaatan wortel dalam pembuatan selai terhadap mutu organoleptik (Doctoral dissertation, Universitas Perintis Indonesia.

Ilham, O. F., Jayaputra, J., Nikmatullah, A., dan Santoso, B. B. (2021). Hasil tanaman wortel (Daucus carota L.) di Dataran Rendah pada Berbagai Ketebalan Mulsa Jerami Padi. Jurnal Sains Teknologi dan Lingkungan, 276-286.

Kartikasari, R. D., Susilo, D., dan KD, T. S. (2021). Diversifikasi produk olahan pangan lokal berbasis komoditas wortel. Ganesha: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(01), 27-31.

Kaya, E., Mailuhu, D., Kalay, A. M., Talahaturuson, A., dan Hartanti, A. T. (2020). Pengaruh pupuk hayati dan pupuk NPK untuk meningkatkan pertumbuhan tanaman tomat (Solanum lycopersicum) yang di tanam pada tanah terinfeksi fusarium oxysporum. Agrologia, 9(2), 360216.

Mansyur, N. I., Pudjiwati, E. H., dan Murtilaksono, A. (2021). Pupuk dan pemupukan. Syiah Kuala University Press.

Nurhidayat, E., Maryani, Y., dan Darnawi, D. (2020). Pengaruh pupuk kandang dan penyiraman terhadap pertumbuhan dan hasil kacang hijau (Vigna radiata L.) di lahan pasir. Jurnal Ilmiah Agroust, 4(2), 139-149.

Pangestu, W. B., Nurjasmi, R., & Wahyuningrum, M. A. (2023). Respon pertumbuhan tanaman sawi samhong (Brassica juncea L.) terhadap pupuk organik cair limbah rumah tangga. Jurnal Ilmiah Respati, 14(1), 87-97.

Rozak, A. (2020). Pengaruh dosis pupuk kandang dan jarak tanam terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman kacang tanah (Arachis hypogaea L.) di lahan Salin. Biofarm: Jurnal Ilmiah Pertanian, 16(2).

Simbolon, S. D. H., & Nur, M. (2018). Pengaruh kepekatan nutrisi dan berbagai media tanam pada pertumbuhan serta produksi bawang merah (Allium ascalonicum L) dengan hidroponik NFT. Dinamika Pertanian, 34(2), 175- 184.

Sipayung, M., dan Girsang, J. R. (2020). Pengaruh Pemberian Pupuk Kandang Sapi Dan Pupuk NPK Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Wortel (Daucus carota L.). Rhizobia: Jurnal Agroteknologi, 2(2), 44-58.

Yulina, H., dan Ambarsari, W. (2022). Respon Beberapa Sifat Fisika Tanah Aluvial Pada Kombinasi Kompos Sampah Kota Dan Pupuk Kandang Sapi Setelah Ditanami Pakcoy. Agro Tatanen| Jurnal Ilmiah Pertanian, 4(2).




DOI: https://doi.org/10.36987/agroplasma.v11i2.6314

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


akun pro jepanghttps://disnakbun.rokanhulukab.go.id/togelsini/macaukece/buku mimpipaito hkjuaraslot

Jurnal Agroplasma

Program Studi Agroteknologi
Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Labuhanbatu
JL. SM. Raja No. 126-A Km. 3,5 Aek Tapa Telp./Fax. (0624) 21901 Rantauprapat Kab. Labuhanbatu Sumatera Utara Pos. 21415
Email : agroplasma@ulb.ac.id

Creative Commons License

All publications by Jurnal Agroplasma [p-ISSN: 2303-2944] [E-ISSN:2715-033X] is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.