Analisis Unsur Hara Makro N, P, K dan Mg Pupuk Organik Cair dari Bahan Batang dan Kulit Buah Pisang
Abstract
Analysis of Macro Nutrients N,P,K And Mg Liquid Organic Fertilizer From Banana Stem And Peel Material. This research was conducted on Jl. Sempurna kelurahan Bakaran Batu Kec, Rantau Selatan Kab, Labuhanbatu Sumatera Utara, and analyzed at PT SOCFIN INDONESIA Kebun Bangun Bandar SEED Production Desa Martebing Kec. Dolok Masihul Kab. Serdang Bedagai. This study aims to determine the nutrient content of liquid organic fertilizer from banana stems and peels using coconut water, rice washing water and a mixture of coconut water and rice water. This research was conducted on February 11 to February 26, 2021. The research method used was experimental laboratory. The stages of this research include finding sources of material regarding the fermentation process of liquid organic fertilizer from banana plant waste looking for similar research, determining variables, experiment preparation, conducting experiments, analyzing parameters N, P, K and Mg. The data obtained are made into tables and graphs of the results of the analysis, and draw conclusions. The results of the analysis of nutrients with the highest content in liquid organic fertilizer 1 with coconut water are potassium nutrients of 3.26%, the results of the analysis of the highest nutrients in liquid organic fertilizer 2 with fallow washing water are potassium nutrients of 2.29% and fertilizers liquid organic 3 with water mixed with rice water and coconut water, the highest nutrient content is potassium at 3.04%.
Â
Keywords : Nutrient Content of N, P, K and Mg, Banana Waste
Full Text:
PDFReferences
Amanillah, Zi, 2011, Pengaruh Konsentrasi EM-4 pada Fermentasi Urin Sapi Terhadap Konsentrasi N, P, dan K, Skripsi, Fakultas MIPA, Universitas Brawijaya, Malang.
Anonim 2004, ‘Buncis (Phaseolus vulgaris L.)’, dalam Rizqiani, NF, Ambarwati, E & Yuwono, NW 2007, ‘Pengaruh dosis dan frekuensi pemberian pupuk organik cair terhadap pertumbuhan dan hasil buncis (Phaseolus vulgaris L.) dataran rendah’, Jurnal Ilmu Tanah dan Lingkungan, vol. 7, no.1, hlm. 43-53
Bahtiar. A.S., Muayyad, A., Lutfi, U. Anggara, J. Pricilla, C., Miswar. 2016. Pemanfaatan Kompos Bonggol Pisang (Musa acuminata) Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Dan Kandungan Gula Tanaman Jagung Manis (Zea mays L.Saccharata). Agritop Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian
Djuarnani, N.dkk. 2005. Cara Cepat Membuat Kompos, PT Agromediooa Pustaka, Jakarta Selatan
G.M. Citra Wulandari, Muhartini, S., dan Trisnowati, S. 2012. Pengaruh Air Cucian Beras Merah dan Beras Putih Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Selada (Lactuca sativa L.). Jurnal Vegetalica (online), 1(2).
Hadisuwito, S. 2012. Membuat Pupuk Organik Cair. Agromedia Pustaka. Jakarta. Hanum,
Hidayat, 2006, Mikrobiologi Industri, Andi, Yogyakarta. Indriani,Y.H.,
Indriani,Y.H., 2003, Membuat Kompos Secara Kilat, Penebar Swadaya, Jakarta.
Kalsum,U., S. Fatimah, dan C. Wosonowati. 2011. Efektivitas Pemberian Air Leri Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Jamur Putih ( Pleurotus ostreatus ). AGROVIGOR. 2 (4) : 86 – 92.
Karim, H., Suryani, A. I., & Yusuf, Y. (2019). Analisis kandungan unsur hara makro dan karakterisasi jamur dari cairan fermentasi limbah pisang. PROSIDING SEMINAR NASIONAL LEMBAGA PENELITIAN UNIVERSITAS NEGERI MAKASSAR “Diseminasi Hasil Penelitian Melalui Optimalisasi Sinta Dan Hak Kekayaan Intelektual†ISBN : 978-602-5554-71-1, C, 261–264.
Makiyah, M., 2015, Analisis Kadar Npk Pupuk Cair Limbah Tahu Dengan Penambahan Tanaman Matahari Meksiko (Thitonia Diversifoliai), Skripsi, Universitas Negeri Semarang, Semarang.Hamdiyati, Yanti, 2011, Pertumbuhan Dan Pengendalian Mikroorganisme Ii,
Manurung, H. 2011. Aplikasi Bioaktivator (Effective Microorganisms4 Dan Orgadec) Untuk Mempercepat Pembentukan Kompos Limbah Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiaca L.). Jurnal Bioprospek. Vol 8 (2).
Mazaya, M., Susatyo, E. B. & Prasetya, A. T. (2013). Pemanfaatan tulan ikan kakap untuk meningkatkan kadar fosfor pupuk cair limbah tempe. Indonesian Journal of Chemical Science, 2(1), 7-11.
Nasution, F., Mawarni, L., & Meiriani, M. (2014). Aplikasi Pupuk Organik Padat Dan Cair Dari Kulit Pisang Kepok Untuk Pertumbuhan Dan Produksi Sawi (Brassica Juncea L.). Jurnal Agroekoteknologi Universitas Sumatera Utara, 2(3), 99570. https://doi.org/10.32734/jaet.v2i3.7456
Nugroho, P., 2013, Panduan Membuat: Pupuk Kompos Cair, Yogyakarta, Pustaka Baru.
Pelealu, K., J. Pontoh., dan E. Suryanto. 2011. Pengaruh Pemanasan Terhadap Aktivitas Antioksidan dalam Pembuatan Gula Aren. Chemistry Progress. 4: 60-65.
Permentan. (2011). Peraturan Menteri Pertanian Nomor 70/Peraturan Menteri Pertanian Republik Indonesia/SR.140/10/2011 Tentang Pupuk Organik, Pupuk Hayati Dan Pembenah Tanah. Permentan, 16.
Prihandarini, R. (2014). Manajemen sampah, daur ulang sampah menjadi pupuk organik. Jakarta: Penerbit PerPod.
Purwati. D.A. 2017. Uji Kandungan N Dan P Pupuk Organik Cair Kombinasi Batang Pisang Dan Sabut Kelapa Dengan Penambahan Kotoran Ayam Sebagai Bioaktivator.
Saraiva, B., Pacheco, E.B.V., Visconte, L.L.Y., Bispo, E.P., Escocio, V.A., de Sousa, A.M.F., Soares, A.G., Junior, M.F., Motta, L.C.D.C., 2012. Potentials for Ultilization of Post-Fiber Extraction Waste From Tropical Fruit Production in Brazil- the Example of Banana Pseudo-Stem. International Journal of Environment and Bioenergy. 4 (2) : 101 -119.
Suprihatin. (2011, April). Proses Pembuatan Pupuk Cair Dari Batang Pohon Pisang, Jurnal Teknik Kimia, Vol.5 No.2, pp. 429 – 432.
Suryanto, E. 2009. Air Kelapa Dalam Media Kultur Anggrek. (online).
Suwardani, Y., Ansoruddin, & Purba, D. W. (2019). Pengaruh Teknik Pemberian Air Cucian Beras Dan Waktu Penyemprotan Air Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Tomat ( Solanum Lycopersicum L .) Effect Of Technique Of Giving Rice Washing Water And Time Of Spraying Water On Growth And Production Of Tomat. Agricultural Research Journal, 15(3), 44–53.
Utomo, B., 2010, Pengaruh Bioaktivator terhadap Pertumbuhan Sukun (Artocarpus communis Forst) dan Perubahan Sifat Kimia Tanah Gambut, J. Agron, Indonesia, 38 (1).
Young, H. (2019). Compost analysis report. 1–8.
Yuwono, D., 2006, Kompos Cara Aerob Dan Anaerob Menghasilkan Kompos Berkualitas, Seri Agritekno, Jakarta.
Refbacks
- There are currently no refbacks.