Optimaslisasi Supplay Chain Management Produk Olahan Ikan Hasil Tangkap Di Kabupaten Labuhanbatu
Abstract
Being a maritime country, Indonesia has a wealth of potential marine products. Fishery is a human endeavor involved in the administration of aquatic products. Fisheries activities in Indonesia start from pre-production and continue through production, processing, and marketing. There are many groups of fishermen in North Sumatra Province, especially in the coastal area of Labuhanbatu Regency, Panai Hulu Regency, which has a supply chain due to fish catches. The purpose of this study is to find out how the supply chain due to fish catches in the downstream area of Panai Hulu and Panai, Labuhanbatu Regency is carried out. Using primary data from interviews and field observations, this research method uses descriptive qualitative research. Based on the research findings, there are differences in supply chains and optimization of fishing in Labuhanbatu Regency, especially in Panai Hulu District. MSMEs that are the target of this research are MSMEs engaged in fish processing in Labuhanbatu Regency. Various types of fish, such as anchovies, puffer fish, squid, crab, tuna and skipjack tuna, have been caught.
Full Text:
PDFReferences
Ali, A. H. N., Darmaningrat, E. W. T., & Anundra, R. N. (2018). Identifikasi Aktivitas Manajemen Perubahan Organisasi pada Implementasi ERP di PT Perkebunan Nusantara XI Menggunakan Model ADKAR. IPTEK Journal of Proceedings Series, 0(1), 185–190.
Anna, A. U. T., Sediyono, E., & Setiawan, A. (2014). Perancangan Sistem Informasi Manajemen Rantai Pasok (Supply Chain Management) Untuk Distribusi Pangan Kabupaten Minahasa Tenggara Aldian. Kommit, 8(Kommit), 23–32.
Desa, P., & Minahasa, W. (n.d.). ISSN 2303-1174 Stevany C. Wuwung, Manajemen Rantai Pasokan..1(3), 230–238.
Hakikat, K. D. A. N. (1990). Manajemen Rantai Pasokan ( Supply Chain Management ) : 92–98.
Ikhram, F. (2018). Pengembangan Manajemen Perubahan Dalam Upaya Meningkatkan Penerapan Enterprise Resource Planning. Jurnal Ilmiah Magister Ilmu Administrasi (JIMIA), XII(1), 77–93.
Jakaria, R. B., & Rini, C. S. (2017). Analisis Supply Chain Manajemen Guna Optimalisasi Distribusi Ikan Bandeng. Seminar Nasional Inovasi Teknologi, 429–434.
Jansen, R., & Sumarauw, J. (2016). Analisis Rantai Pasokan Hasil Tangkapan Ikan Di Kota Manado Dan Kota Bitung. Jurnal Riset Ekonomi, Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 4(3), 343–352.
Kristiana, B. V., Indrasari, A., & Giyanti, I. (2020). Halal Supply Chain Management dalam Optimalisasi Penerapan Sertifikasi Halal UMKM. Performa: Media Ilmiah Teknik Industri, 19(2), 113–120.
Martono, A. (2012). E-Business ERP (Enterprise Resources Planning) untuk Kompetisi Bisnis. Rekayasa Teknologi, Vol. 3, No, 3–8.
Menda, J. F., Tewal, B., & Sendow, G. M. (2018). Pengaruh Manajemen Perubahan Dan Budaya Organisasi Terhadap Kinerja Pegawai Negeri Sipil (Studi Pada RSUD Bitung). Jurnal EMBA, 6(4), 2578–2587.
Nining Purwatmini. (2015). Peran Manajemen Rantai Pasokan (“Supply Chain Managementâ€) Bagi Industri Kreatif Berbasis Industri Keramik. Jurnal Administrasi Kantor, 3(2), 525–538.
Padmantyo, S., & Saputra, A. (2017). Peranan manajemen rantai pasokan terhadap kualitas produk dan efisiensi distribusi. Prosiding Dalam Seminar Peran Profesi Akuntansi Dalam Penanggulangan Korupsi, Seminar Nasional dan The 4th Call for Syariah Paper, 191–197.
Sakti, F. (2016). Konsep Supply Chain Management (SCM) Pada Proses Produksi Dalam Pengelolaan Persediaan. Jurnal Teknologi Informasi, 12(2), 22–31.
Sarmini, S., Abednego Dwi Septiadi, & Ika Romadoni Yunita. (2018). Teknologi Informasi Menggunakan Konsep Supply. Citisee, 2, 1412–1422.
Tarigan, Z. J. H., Tjipto, S. I., Yunita, S., & Gosal, I. J. (2006). Analisa Implementasi Enterprise Resources Planning Pada Perusahaan. Prosiding Seminar Nasional Manajemen Teknologi IV.
Widyarto, A., Bintang, P. T., Group, S., Ekonomi, F., Muhammadiyah, U., Jalan, S., & Yani, A. (2012). Peran Supply Chain Management Dalam Sistem Produksi Dan Operasi Perusahaan. Peran Supply Chain Management Dalam BENEFIT Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 16(2), 91–98.
DOI: https://doi.org/10.36987/jumsi.v2i1.3025
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Jurnal ini mengikuti pedoman dari Committee on Publication Ethics (COPE) dalam menghadapi semua aspek etika publikasi dan, khususnya, bagaimana menangani kasus penelitian dan kesalahan publikasi. Pernyataan ini menjelaskan etika perilaku semua pihak yang terlibat dalam proses penerbitan artikel di jurnal ini, termasuk Penulis, Pemimpin Redaksi, Dewan Redaksi, Mitra Bebestari, dan Penerbit (Akademi Kepolisian Republik Indonesia). Jurnal Manajemen Akuntansi (JUMSI) berkomitmen untuk mengikuti praktik terbaik tentang masalah etika, kesalahan, dan pencabutan. Pencegahan malpraktek publikasi merupakan salah satu tanggung jawab penting dewan redaksi. Segala jenis perilaku tidak etis tidak dapat diterima, dan jurnal tidak mentolerir plagiarisme dalam bentuk apa pun.
Â
Jurnal Manajemen Akuntansi (JUMSI)
Journal URL:Â https://jurnal.ulb.ac.id/index.php/JUMSI/index
Journal DOI:Â 10.36987/jumsi
E-ISSN:Â 2774-4221
Alamat Redaksi :
Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Labuhanbatu
Gedung Fakultas Ekonomi dan Bisnis,
Jalan Sisingamangaraja No.126 A KM 3.5 Aek Tapa, Bakaran Batu, Rantau Sel., Kabupaten Labuhan Batu, Sumatera Utara 21418