Perhitungan Harga Pokok Produksi Dengan Metode Full Costing Dalam Penetapan Harga Jual Dengan Cost Plus Pricing (Studi Kasus UMKM Tempe di Kabupaten Langkat)

Nila Dera Prisna, Hendra Hermain, Ahmad Perdana Indra

Abstract


This research was conducted with the aim of knowing how to calculate the cost of production using the full costing method in determining the selling price using cost plus pricing for Tempe UMKM in Langkat Regency. The research method used in this research is a descriptive qualitative method. Sources of data used are primary data and secondary data. The data collection techniques used are observation, interviews and documentation. The results showed that the calculation of the cost of production using the full costing method was higher than the method used by MSME owners. According to the full costing method, the cost of producing tempe per gram is Rp. 9, while according to the MSME owner's method, the cost of producing tempe per gram is Rp. 8.98. Calculating the selling price using the cost plus pricing method produces a higher price than the price set by MSME players. Tempe measuring 70 grams costs IDR 835/pcs, tempe measuring 120 grams costs IDR 1,432/pcs, tempe measuring 150 grams costs IDR 1,789/pcs, tempe measuring 350 grams costs IDR 4,175/pcs. Whereas the price applied by MSME actors for tempe measuring 70 grams costs Rp. 700/pcs, tempe measuring 120 grams costs Rp. 1,250/pcs, tempe measuring 150 grams costs Rp. This difference in selling prices occurs because the cost plus pricing method has added a profit of 30% as expected by MSME players.


Full Text:

PDF

References


Ardiansyah, Imam. “Penghitungan Harga Pokok Produksi Dalam Menentukan Harga Jual Melalui Metode Cost Plus Pricing Di Rumah Makan Ayam Geprek Istimewa Bogor.†Bogor houspitality journal Vol.3 No.1 (2019).

Aryawati, Ni Putu Ari, Eny Widiaty, Etyca Rizky Yanti, Agustini Tanjung, Anwar, Atika, and Shanty Octavia Utami. Manajemen UMKM Dan Koperasi. Tahta Media Group, 2022.

Bashori, Wakhid, and Windu Mahmud. Produk Kreatif Dan Kewirausahaan “Otomatis Dan Tata Kelola Perkantoran.†Jakarta: PT.Gramedia Widiasarana Indonesia, 2019.

Harjanti, Ririh Sri, Hetika, and Sri Murwanti. “Analisis Harga Pokok Produksi Dan Harga Jual Dengan Metode Cost Plus Pricing (Studi Kasus Pada UKM Wedang Umuh 3Gen Tegal).†Benefit: Jurnal Manajemen dan Bisnis 6, no. 1 (2021): 84–97.

Hengki Syahyunan, Khairuddin Hasibuan, Edy Pane, Suwito, M.S.F.L. (2023) ‘ANALYSIS OF STATE FINANCIAL LOSS RETURNS BY VILLAGE GOVERNMENT APPARATUS IN LABUHANBATU UTARA DISTRICT’, International Journal of Economy, Computer, Law, Management and Communication (IJECK), 4852(1), pp. 8–15.

Hengki Syahyunan, Khairuddin Hasibuan, Hilaman Arfandy Siregar, Edy Pane, L. (2022) ‘PENERAPAN UNDANG-UNDANG NOMOR 39 TAHUN 2014 TENTANG PERKEBUNAN TERHADAP PELAKU PENCURIAN KELAPA SAWIT’, Advokasi, 10(02), pp. 230–240. Available at: https://doi.org/https://doi.org/10.36987/jiad.v10i2.4179.

Musfar, Tengku Firli. Buku Ajar Manajemen Pemasaran : Bauran Pemasaran Sebagai Materi Pokok Dalam Manajemen Pemasaran. Bandung: CV. Media Sains Indonesia, 2020.

Pane, E. (2023). Peranan Kejaksaan Negeri Labuhanbatu dalam Penyelesaian Tindak Pidana Kekerasan dalam Rumah Tangga dengan Pendekatan Restorative Justice. Indonesia Berdaya, 4(4), 1419-1430. doi:https://doi.org/10.47679/ib.2023579.

Sohibi, M. (2023). Penyelesaian Sengketa Gadai Syariah Atas Jaminan Barang Gadai Syariah. Indonesia Berdaya, 4(4), 1453-1478. doi:https://doi.org/10.47679/ib.2023588.




DOI: https://doi.org/10.36987/jumsi.v3i4.4891

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Hasil gambar untuk committee on publication ethics logo
 

Jurnal ini mengikuti pedoman dari Committee on Publication Ethics (COPE) dalam menghadapi semua aspek etika publikasi dan, khususnya, bagaimana menangani kasus penelitian dan kesalahan publikasi. Pernyataan ini menjelaskan etika perilaku semua pihak yang terlibat dalam proses penerbitan artikel di jurnal ini, termasuk Penulis, Pemimpin Redaksi, Dewan Redaksi, Mitra Bebestari, dan Penerbit (Akademi Kepolisian Republik Indonesia). Jurnal Manajemen Akuntansi (JUMSI) berkomitmen untuk mengikuti praktik terbaik tentang masalah etika, kesalahan, dan pencabutan. Pencegahan malpraktek publikasi merupakan salah satu tanggung jawab penting dewan redaksi. Segala jenis perilaku tidak etis tidak dapat diterima, dan jurnal tidak mentolerir plagiarisme dalam bentuk apa pun.

 

Jurnal Manajemen Akuntansi (JUMSI)
Journal URL: https://jurnal.ulb.ac.id/index.php/JUMSI/index
Journal DOI: 10.36987/jumsi
E-ISSN: 2774-4221

Alamat Redaksi :
Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Labuhanbatu
Gedung Fakultas Ekonomi dan Bisnis,
Jalan Sisingamangaraja No.126 A KM 3.5 Aek Tapa, Bakaran Batu, Rantau Sel., Kabupaten Labuhan Batu, Sumatera Utara 21418