Pengaruh Pupuk Kandang Sapi Dan Pupuk Urea Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Sawi (Brasisca juncea L.)
Abstract
Mustard greens (Brassica juncea. L) is one of the horticultural crop commodities from a type of vegetable that is used for its young leaves, as vegetable food and has various benefits and uses. This study used a randomized block design (RBD) with two treatment factors with 3 replications, namely: Factor I: Administration of Cow Manure (P), which consisted of 3 levels, namely: P0 = 0 kg/plot (Control), P1 = 1 kg/ plot (10 tons/ha), and P2 = 2 kg/plot (20 tons/ha), while Factor II: Administration of Urea (U) consisting of 3 levels namely: U0 = 0 g/plot (Control), U1 = 15 g/plot (150 kg/ha), and U2 = 20 g/plot (200 kg/ha). Parameters observed included plant height (2mst, 3mst, and 4mst), number of leaves (2mst, 3mst, and 4mst), root length, root volume, wet weight per sample, and wet weight per plot. The results showed that the effect of giving cow manure at 2 weeks old had an effect on increasing the number of plant leaves, but had no effect on plant height, root length, root volume, wet weight per sample and wet weight per plot. The application of Urea fertilizer had no effect on plant height, number of leaves, root length, root volume, wet weight per sample and wet weight per plot. The interaction effect of cow manure and urea fertilizer did not affect plant height, number of leaves, root length, root volume, wet weight per sample and wet weight per plot.
Â
Full Text:
PDFReferences
Ando, J., Rizal, M., & Purnama, I. (2023). Interaksi Pemberian Pupuk Kandang Sapi dan Mulsa Organik Terhadap Pertumbuhan Produksi Tanaman Lengkuas Merah. Jurnal Agrotela, 3(1), 41-47.
Andry, M., R., Lahay, R., R., Damanik, R., I., M. (2015). Tanggap Pertumbuhan dan Produksi Sawi (Brassica juncea L.) pada Pemberian Pupuk Cair. Jurnal Agroekoteknologi, 4 (1), 1890-1899.
BPSSUMUT,2015. Produksi Sayur-Sayuran Menurut jenis tanaman.https://www.google.com/provinsisumaterautara2015produksi+sayur-sayuranmenurutjenistanaman. Diakses pada tanggal 20 Desember 2016.
Chairunnisak, C. (2023). Respon Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Cabai Rawit (Capsicum frutescens) Terhadap Kombinasi Bahan Organik Dan Fungi Mikoriza Arbuskular (FMA). JURNAL AGRONIDA, 9(1), 18-25.
Fadillah, D. (2022). Pertumbuhan Vegetatif Tanaman Sawi (Brassica juncea var. kumala) Menggunakan Pupuk Organik Cair Eceng Gondok Dan Bonggol Pisang (Doctoral dissertation, UIN RADEN INTAN LAMPUNG).
Febrianna, M., Prijono, S., & Kusumarini, N. (2018). Pemanfaatan pupuk organik cair untuk meningkatkan serapan nitrogen serta pertumbuhan dan produksi sawi (Brassica juncea L.) pada tanah berpasir. Jurnal Tanah dan Sumberdaya Lahan, 5(2), 1009-1018.
FITRIANA S, N. F. (2023). Analisis Telur Cacing Pada Sayuran Sawi Caisim Yang Dijual Di Pasar Tradisional Kota Palembang Tahun 2016 (Doctoral dissertation, Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Bina Husada).
Ginting, I. K. B. (2023). Potensi Pupuk Organik Cair Dari Tulang Ayam Dengan Kombinasi Sari Buah Berenuk, Ikan Lele Dan Serabut Kelapa Terhadap Pertumbuhan Sawi (Doctoral dissertation, Universitas Atma Jaya Yogyakarta).
Kare, B. D. Y., Sukerta, M., Javandira, C., & Ananda, K. D. (2023). Pengaruh Pupuk Kasgot Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Sawi Pakcoy (Brassica rapa L.). AGRIMETA: Jurnal Pertanian Berbasis Keseimbangan Ekosistem, 13(25), 59-66.
Maulana, Indra. 2017. Perubahan Sifat Kimia. Artikel. Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Purwokerto.
Nasir, M. dan Jasmi. 2022. Pengaruh berbagai dosis pupuk organik cair (POC) kotoran sapi terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman sawi hijau (Brasissca chinensis var. Parachinensis) untuk mencegah stunting di Desa Alue Ambang, Kecamatan Teunom, Kabupaten Aceh Jaya. Jurnal Pertanian 24 (1): 253-262.
Oktabriana, G. 2017. Upaya dalam meningkatkan pertumbuhan tanaman sawi hijau (Brassica juncea L.) dengan pemberian pupuk organik cair. Jurnal Agrifo 2 (1): 12-18.
Panji.N, 2016.Panduan Membuat Pupuk-Pupuk Kompos Cair.Penerbit Pustaka Baru Press – Bantul, Yogyakarta.
Prasetyo, A. Healty, dan L. S. L. 2017. Respon Pemberian Jenis dan Dosis Pupuk Organik Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Bawang Merah (Allium ascalonicum L.)’, Jurnal Agroteknosains, 1(1), pp. 69–77.
Pristianingsih Sarif, 2015. As consequences Of The Application Of Various rates Of Urea Fertilijer. Universitas Tadulako.
Rambe, B. S., Ningsih, S. S., & Gunawan, H. (2019). Pengaruh Pemberian Pupuk NPK Mutiara Dan Pupuk Organik Cair GDM terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Bawang Merah (Allium ascalonicum). Agricultural Research Journal, 15(2), 64–73.
Saartjesompotan 2013, Hasil Tanaman Sawi (brassca juncea. L) Terhadap Pemupukan Organik Dan Anorganik. Jurnal Budidaya Pertanian, Fakultas pertanian, Universitas Sam Ratulangi, Manado.
Samadi, B. (2017). Teknik Budidaya Sawi dan Pak Choy. Pustaka Mina Kelompok Penerbit Papas: Jakarta.
Sugianto, A., & Sholihah, A. (2022). Pengaruh Aplikasi Dosis Pupuk Urea Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Kangkung Darat (Ipomoea Sp.).
Agronisma, 11(1).
Utami, S., Marbun, R. P. and Suryawaty. 2019. Pertumbuhan dan Hasil BawangSabrang (Eleutherine americana Merr.) Akibat Aplikasi Pupuk Kandang Ayam dan KCl. Agrium, 22(1), pp. 1–4.
Vitonia, D, K. (2018). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Limbah Buah Pisang Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Sawi Hijau (Brassica chinensis L.) (Doctoral dissertation, Universitas Siliwangi).
Wahyudi. 2010. Petunjuk Praktis Bertanam Sayuran. Agromedia Pustaka. Jakarta.
Ziaulhaq, W., & Amalia, D. R. (2022). Pelaksanaan Budidaya Cabai Rawit sebagai Kebutuhan Pangan Masyarakat. Indonesian Journal of Agriculture and Environmental Analytics, 1(1), 27-36.
DOI: https://doi.org/10.36987/agroplasma.v10i2.4681
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Jurnal Agroplasma
All publications by Jurnal Agroplasma [p-ISSN: 2303-2944] [E-ISSN:2715-033X] is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.