ENFORCEMENT AND LEGAL SANCTIONS OF SEMARANG CITY LOCAL REGULATION NUMBER 2 OF 2022 REGARDING FOOD SAFETY FOR VENDORS OF ELEMENTARY SCHOOL SNACKS IN SEMARANG CITY

Nur Imamah Hawa, Dyah Listyarini, Adi Suliantoro

Abstract


 

Healthy snacks for elementary school students need to meet nutritional standards to support their growth and development. However, many snacks in elementary schools do not comply with the expected cleanliness and nutritional standards. This research explores the implementation and penalties associated with Regional Regulation No. 2 of 2022 in Semarang. The lack of supervision over snacks can have a negative impact on students' health, potentially affecting their future well-being. Although the local government has carried out its duties according to the regulations, the limited awareness of the community and elementary school students regarding the cleanliness and nutritional literacy of snacks remains a challenge. The processing of food and raw materials that are not clean can threaten children's health. Therefore, there is a need for increased understanding and awareness of the importance of cleanliness and nutrition in snacks for elementary school students in accordance with applicable regulations.

Keywords: Regional Regulation; Enforcement; Elementary School; Snacks; Sanction.


References


Book

Barkatullah, A. H. (2010). Hak-Hak Konsumen. Bandung: Nusamedia.

Creswell, J. W. (2012). Research Design Pendekatan Kualitatif, Kuantitatif, dan Mixed. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

Hartono, S. R. (2000). Kapita Selekta Hukum Ekonomi. Bandung: CV Mandar Maju.

Imaniyati, N. S. (2009). Hukum Bisnis Telaah tentang Tanggung Gugat Produsen dalam Perwujudan Perlindungan Konsumen. Yogyakarta: Graha Ilmu.

Kristiyanti, C. T. (2011). Hukum Perlindungan Konsumen. Jakarta: Sinar Grafika.

Mansyur, M. A. (2001). Penegakan Hukum Tentang Tanggung Gugat Produsen dalam Perwujudan Perlindungan Konsumen. Yogyakarta: Genta Press.

Moleong, L. J. (2000). Metode Penelitian Kualitatif. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Moleong, L. J. (2005). Metodologi Penelitian Kualitatif. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Moleong, L. J. (2006). Metodologi Penelitian Kualitatif. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Moleong, L. J. (2009). Metode Penelitian Kualitatif. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Moleong, L. J. (2010). Metodologi Penelitian Kualitatif. Bandung: Remaja Rosdakarya.

Saliman, A. R. (2005). Hukum Bisnis untuk Perusahaan: Teori dan Contoh Kasus. Jakarta: Prenada Media Grup.

Sediaoetama, A. D. (2010). Ilmu Gizi. Jakarta: Dian Rakyat.

Shidarta. (2006). Hukum Perlindungan Konsumen Indonesia. Jakarta: PT Gramedia Widiasarana Indonesia.

Soemitro, R. H. (1988). Metodologi Penelitian Hukum dan Jurimetri. Jakarta: Ghalia Indonesia.

Soemitro, Ronny Hanitijo, Dualisme Penelitian Hukum (Normatif Dan Empiris) (Yogakarta: Pustaka Pelajar, 2010)

Sugiyono. (2009). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Regulasi

Undang-Undang Dasar 1945

Undang-Undang Nomor 8 Tahun 1999 tentang Perlindungan Konsumen

Undang-Undang Nomor 18 Tahun 2012 tentang Pangan

Peraturan Menteri Kesehatan RI No.1096/MENKES/PER/VI/2011 tentang Higiene Santiasi Jasaboga

Undang-Undang No. 2 Tahun 2022 Tentang Keamanan Pangan

Journal

Ahmad, A. Kadir, Dasar-Dasar Metodologi Penelitian Kualitatif (Makassar: Media Centre, 2018)

Aini, S. Q. (2018). Peran Pemerintah Daerah da-lam Pembinaan Keamanan Jajan Pangan Anak Sekolah Dasar. Jurnal Litbang: Me-dia Informasi Penelitian, Pengembangan, dan IPTEK, XIV(2).

Ali Mansyur, I. R. (2015). Penegakan hukum perlindungan konsumen sebagai upaya peningkatan mutu produksi nasional. Jurnal pembaharuan hukum.

Ali, Achmad, Menguak Tabir Hukum (Suatu Kajian Filosofis Dan Sosiologis) (Jakarta: Toko Gunung Agung, 2018)

Anto, Sudarman, S., Yetti, E. R., & Manggabarani, S. (2017). The Effect of Counseling to Modification the Lifestyle on Prevention of Obesity in Adolescents. Jurnal Kesehatan Masyarakat.

Anwar, C. R. (2016). Fast food: gaya hidup dan promosi makanan siap saji. Jurnal Etnosia.

Aprillia, B. A., & Dieny, F. F. (2018). Faktor yang Berhubungan dengan Pemilihan Makanan Jajanan pada Anak Sekolah Dasar (Skripsi). Semarang: Program Studi Ilmu Gizi Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro Semarang.

Čorkalo, M. (2016). Konsumen Dalam Hukum Asuransi. Annals Of The Faculty Of Law In Belgrade.

Eni Surati, D. T. (2018). Perlindungan Konsumen Jajanan Bahan Berbahaya di Lingkungan Sekolah. Jurnal Ilmu Hukum.

Eritrina, E. E. (2018). Studi Jenis Zat Pewarna pada Makanan Jajanan Anak Sekolah di SDN Banyumanik 01/02 dan SD Srondol 02 A.B.C.D Kecamatan Banyumanik, Sema-rang (Skripsi). Semarang: Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Diponegoro.

Febry, F. (2016). Penentuan Kombinasi Ma-kanan Jajanan Tradisional Harapan untuk Memenuhi Kecukupan Energi dan Protein Anak Sekolah Dasar di Kota Palembang (Tesis). Semarang: Universitas Diponego-ro.

Galang Panji Islamy, S. S. (2018). Analisis Higiene Sanitasi dan Keamanan Makanan Jajanan di Pasar Besar Kota Malang. Research Study.

Gemily, S. C., Aruben, R., & Suyatno. (2015). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kebiasaan dan Kualitas Sarapan Siswa Kelas V di SDN Sendangmulyo 04 Keca-matan Tembalang, Semarang Tahun 2015. JKM: Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 3(3).

Hardinsyah, & Aries, M. (2018). Jenis Pangan Sarapan dan Perannya dalam Asupan Gizi Harian Anak Usia 6-12 Tahun di Indone-sia. Jurnal Gizi dan Pangan, 7(2).

Hevi Mavidayanti, M. (2016). Kebijakan Sekolah Dalam Pemilihan Makanan Jajanan Pada Anak Sekolah Dasar. Journal of Health Education.

Indrawati, I., & Faridah, F. (2022). Pentingnya Pemahaman tentang Jajanan Sehat pada Anak di Taman. Jurnal Abdimas Kesehatan, 4(1.

Islamy, Galang Panji., Sri, Sumarmi., Farapti. 2018. Analisis Higiene Sanitasi dan Keamanan Makanan Jajanan di Pasar Besar Kota Malang. Jurnal. DOI 10.2473/amnt.v2i1.2018.

Ivanandewi, S. A., Utami, B. S., & Pratiwi, P. (2019). Edukasi Jajan Sehat Pada Anak Usia 6-9 Tahun Di Salatiga. Jurnal Kesehatan Kusuma Husada, Januari 20, 77–84.

Jiatuti, Titis. (2018). Higiene Sanitasi Pengelolaan Makanan dan Keberadaan Bakteri Pada Makanan Jadi di RSUD Harjono Ponorogo. Jurnal Kesehatan Lingkungan. Vol 1.

Kustriyani, M., Widyaningsih, T. S., & Prasetyo, A. (2016). Hubungan Peer Group Support dengan Perilaku Memilih Jajanan Sehat pada Anak Usia Sekolah di Madrasah Ibtidaiyah (MI) Al Mukmin Prawoto Kota Pati. Prosiding Implementasi Penelitian pada Pengabdian Menuju Masyarakat Mandiri Berkemajuan. Semarang: Univer-sitas Muhammadiyah Semarang 25 Feb-ruari 2017.

Lukar E Thornton, R. J. (2019). Fast food purchasing and acces to fast food restaurants: a multilevel analysis of VicLANES. Internatioal Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Masrikhiyah, R. (2020). Peningkatan Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Seimbang Dalam Pemenuhan Gizi Keluarga. Dinamisia, 4(3).

Mustika, T. D., & Wahini, M. (2015). Pola Asuh Makan antara Ibu Bekerja dan Tidak Bekerja dan Faktor yang Mempengaruhi Status Gizi Anak Usia Sekolah Dasar. Jurnal Tata Boga, 4(1).

Nurlita, I., Ganefwati, R., & Irianto, H. (2020). Sosialisasi Jajanan yang Sehat Bagi Anak-anak Sekolah Dasar Melalui Pendekatan Komunikasi Interpersonal. Abdimas Bela Negara.

Nursyahid, Anjar Budi (2020). Perlindungan Hukum Terhadap Konsumen Jajanan Siap Saji (Studi Pada Sentra Makanan Jajanan Di Kabupaten Kudus). Program Studi Ilmu Hukum Fakultas Hukum Universitas Negeri Semarang.

Rofiki, I., Roziah, S., & Famuji, R. (2020). Kegiatan Penyuluhan dan Pemeriksaan Kesehatan untuk Membiasakan PHBS bagi Warga Desa Kemantren. Dinamisia.

Sa’ban, L. M. A., Sadat, A., & Nazar, A. (2021). Meningkatkan Pengetahuan Masyarakat Dalam Perbaikan Sanitasi Lingkungan. Dinamisia.

Sumarni, N., Rosidin, U., & Sumarna, U. (2020). Penyuluhan Kesehatan Tentang Jajanan Sehat. Jurnal Kumawula, 3(2).




DOI: https://doi.org/10.36987/jiad.v12i2.5469

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


This journal is also a member of and subscribes to the principles of the Committee on Publication Ethics. 

 

Lisensi Creative Commons

All publications by Jurnal Ilmiah Advokasi [p-ISSN: 2337-7216] [E-ISSN: 2620-6625] is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY - NC - SA 4.0)

Â