Duration Effects of Shrimp Paste Storage on ALT of Mold Colonies: Variations by Brand and Pre-Standard Treatment
Abstract
Full Text:
PDFReferences
Anto Aris, J., Nur, R. M., & Saibi, N. (2021). Isolasi kapang kontaminan pada produk komersial ikan asin di morotai selatan, pulau morotai. Aurelia Journal, 3(1), 89–95.
Aristyan, I., Ibrahim, R., & Rianingsih, L. (2014). Pengaruh perbedaan kadar garam terhadap mutu organoleptik dan mikrobiologis terasi rebon (Acetes sp.). Jurnal Pengolahan Dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 3(2), 60–66.
Artanti, D., Adilah, F. U., & Azizah, F. (2019). Pemeriksaan jumlah kapang sebagai indikator kualitas terasi di pasar tambaksari surabaya. The Journal of Muhammadiyah Medical Laboratory, 2(2), 56.
Danarsi, C. S., & Noer, E. R. (2016). Pengaruh lama penyimpanan terhadap mutu mikrobiologi makanan pendamping air susu ibu (mpasi) bubur instan dengan subtitusi tepung ikan gabus dan tepung labu kuning. Journal of Nutrition College, 5(2), 58–63.
Fardiaz, S. (1992). mikrobiologi pangan 1. Gramedia Pustaka Utama.
Fitria, Suhartini, & Prihandono, D. S. (2023). Gambaran Kapang Aspergillus Sp pada Terasi dalam Kemasan Tanpa Merek di Pasar Tradisional Kota Samarinda. JI-KES (Jurnal Ilmu Kesehatan), 6(2), 147–154. https://doi.org/10.33006/jikes.v6i2.575
Gandjar, I., Sjamsuridzal, W., & Oetari, A. (2006). Mikologi Dasar dan Terapan. Yayasan Obor Indonesia.
Hafsan. (2011). Mikrobiologi Umum. Vol. 1999. Issue December. Alauddin University Press.
Hastuti, utami sri. (2021). penuntun praktikum mikologi. umm press.
Hastuti, U. S., Dipu, Y. V., & Mariyanti. (2011). Isolasi dan identifikasi mikroflora kapang kontaminan pada kue pia yang dijual di kota malang. Seminar Nasional VIII Pendidikan Biologi 15, 51–62.
Nasution, M. Y., Hasairin, A., & Harsono, T. (2011). Kajian Keragaman Jenis dan Laju Pertumbuhan Kapang dalam Acar Limau Kasturi (Citrofortunella microcarpa) Makanan Masyarakat Melayu. In Jurnal Penelitian Saintika (Vol. 11, Issue 2, pp. 115–119).
Nur Cahyo, M. F., Hastuti, S., & Maflahah, I. (2016). Penentuan umur simpan terasi instan dalam kemasan. Agrointek, 10(1), 55–61.
Nurholipah, N., & Ayun, Q. (2021). ISOLASI DAN IDENTIFIKASI Rhizopus oligosporus DAN Rhizopus oryzae PADA TEMPE ASAL BEKASI. Jurnal Teknologi Pangan, 15(1), 98–104. https://doi.org/10.33005/jtp.v15i1.2742
Putri, R. M. S., Nurjanah., & Tarman, K. (2018). Analisis Kuantitatif Mikrobiologi Serbuk Minuman Fungsional Lintah Laut (Discodoris sp.) pada Suhu yang Berbeda Selama Penyimpanan. Jurnal Ilmiah Biologi Biosfera: A Scientific Journal, 35(3), 124–130. https://doi.org/10.20884/1.mib.2018.35.3.729
Sahay, S. (2022). Extremophilic Fungi. In Extremophilic Fungi. https://doi.org/10.1007/978-981-16-4907-3
Sakti, H., Lestari, S., & Supriadi, A. (2016). Perubahan Mutu Ikan Gabus (Channa striata) Asap Selama Penyimpanan. Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 5(1), 11–18.
Suprapti, L. (2002). Teknologi tepat guna cara membuat terasi. Kanisius.
Suryani, Y., Taupiqurrahman, O., & Kulsum, Y. (2020). Mikologi. PT Freeline Cipta Granesia.
Thapa, N., & Pal, J. (2002). Studies on microbial diversity associated with some fish products of the eastern himalayas. Zoology, 156.
Wiryosoendjojo, K., Puspawati, N., & Sulistyawati, D. (2019). Isolasi dan Identifikasi Jamur Xerofilik pada Kopi Instant. Biomedika, 12(1), 112–120. https://doi.org/10.31001/biomedika.v12i1.411
DOI: https://doi.org/10.36987/jpbn.v9i3.4690
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Nur Laila Syafitri
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Pembelajaran dan Biologi Nukleus (JPBN) by LPPM Universitas Labuhanbatu is under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (CC BY - SA 4.0). Official contact: Rivo +6281362238917