Evaluation and Improvement of The Effectiveness of Floating Pellets with Substitution of Chicken Feather Meal as Optimal Food for The Growth And Survival of Tilapia (Oreochromis niloticus)
Abstract
Keywords
References
Afriani, D. T., & Hasan, U. (2020). ANALISIS PROKSIMAT PAKAN BUATAN DENGAN PENAMBAHAN HIDROLISAT TEPUNG BULU AYAM SEBAGAI SUMBER PROTEIN ALTERNATIF BAGI IKAN NILA (Oreochromis sp.). Jurnal Eksakta, 5, 186–190.
Akanda, R., Kim, H., Mira, T., Kim, I., Ahn, D., Byung, H. T., & Park, Y. (2017). Aktivitas Mempromosikan Pertumbuhan Rambut Dari Ekstrak Keratin Biokomposit Yang Dibuang. Https://Doi.Org/10.1177/088532821771707 6, 1–12.
Ananda, T., Rachmawati, D., & Samidjan, I. (2015). Pengaruh Papain pada Pakan Buatan terhadap Pertumbuhan Ikan Patin (Pangasius hypopthalmus). Journal of Aquaculture Management and Technology, 4(1), 47–53. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/jamt.
Arifin, M. Z., Widodo, A., Fauziah, A., Aonullah, A. A., & Halim, A. M. (2020). PENGARUH SUBSTITUSI TEPUNG MAGOT (Hermetia illucens) TERHADAP PERTUMBUHAN DAN STATUS KESEHATAN IKAN (Oreochromis niloticus). Chanos Chanos, 18(2), 83. https://doi.org/10.15578/chanos.v18i2.9582
Aslamyah, S., & Fujaya, Y. (2010). Stimulasi Molting dan Pertumbuhan Kepiting Bakau (Scylla sp.) Pendahuluan. Ilmu Kelautan: Indonesian Journal Of Marine Sciences, 15(September), 170–178. https://ejournal.undip.ac.id/index.php/ijms/article/view/1679
Brandelli, A. (2008). Bacterial keratinases: useful enzymes for bioprocessing agroindustrial wastes and beyond. Food Bioprocess Technol, 1, 105–116.
Desi, M. (2002). Aktivitas keratinase Bacillus licheniformis dalam memecah keratin bulu ayam. Skripsi. Fakultas Matematika Dan Ilmu Pengetahuan. Bogor : Institut Pertanian Bogor.
Effendie, M. I. (1979). Metode Biologi Perikanan. Yayasan Dewi Sri Bogor Indonesia, 122 pp.
Effendie, M. I. (1997). Metode Biologi Perikanan. Yayasan Dewi Sri, 111.
Fellows, P. J. (2000). Food Processing Technology. Woodhead Publishing Limited, 2ndedn. Cambridge, England.
Fradina, I. T., & Latuconsina, H. (2022). Manajemen Pemberian Pakan Pada Induk dan Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus) di Instalasi Perikanan Budidaya, Kepanjen - Kabupaten Malang. JUSTE (Journal of Science and Technology), 3(1), 39–45. https://doi.org/10.51135/justevol3issue1page39-45
Harun, M., Ismail, R., & Sulaiman, N. (2023). Status of Fish in Food Security in Malaysia. Journal of Advanced Zoology, 44(3), 138–155. http://www.jazindia.com/index.php/jaz/article/view/573
Hutagalung, R., Canti, M., Prasasty, V. D., Adelar, B., Oktavian, J., & Soewono, A. (2022). Karakteristik Daya Apung Dan Daya Tahan Pelet Dari Limbah Bioflok Akuaponik. Jurnal Teknologi Perikanan Dan Kelautan, 12(1), 19–26. https://doi.org/10.24319/jtpk.12.19-26
Jiménez, J. R. M. (2020). Assessment of Grain Safety in Developing Nations. 1–194.
Joshi, S. G., Tejashwini, M. M., Revati, N., Sridevi, R., & Roma, D. (2007). Isolation, identification and characterization of a feather degrading bacterium. International Journal of Poultry Science, 6(9), 689–693. https://doi.org/10.3923/ijps.2007.689.693
Khairuman. (2008). Buku Pintar Budi Daya 15 Ikan Konsumsi.
Krisnajati, H. (2019). PENGARUH PENAMBAHAN TEPUNG BULU AYAM PADA PAKAN TERHADAP PENAMPILAN PRODUKSI AYAM PEDAGING. Skripsi, Program Studi Peternakan, Universitas Brawijaya.
Muhammad Saputra, D., Wahyudi, D., Puspita Sari, D., Studi Sarjana Farmasi, P., Tinggi Ilmu Kesehatan Nasional, S., Raya Solo -Baki, J., Grogol, K., Sukoharjo, K., & Tengah, J. (2024). Karakterisasi Hidrolisat Keratin Bulu Ayam Menggunakan Ekstraksi Enzim Kasar Keratinase Dari Bakteri Bacillus thuringiensis. In Jurnal Ilmu Kefarmasian (Vol. 5, Issue 1).
Mulqan, M., Afdhal, S., Rahimi, E., & Dewiyanti, I. (2017). Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila Gesit ( Oreochromis niloticus ) Pada Sistem Akuaponik Dengan Jenis Tanaman Yang Berbeda. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan Dan Perikanan Unsyiah, 2(1), 183–193. https://media.neliti.com/media/publications/188527-ID-pertumbuhan-dan-kelangsungan-hidup-benih.pdf
Prajayati, V. T. F., Hasan, O. D. S., & Mulyono, M. (2020). Magot Flour Performance in Increases Formula Feed Efficiency and Growth of Nirwana Race Tilapia (Oreochromis sp.). Jurnal Perikanan Universitas Gadjah Mada, 22(1), 27. https://doi.org/10.22146/jfs.55428
Rachmawati, D., & Samidjan, I. (2017). Prosiding Seminar Nasional Kelautan dan Perikanan III.
Rizki, T. I. (2023). UJI DIGESTABILITY, STABILITAS, DAYA APUNG DAN ORGANOLEPTIK PELET BUATAN YANG DI SUBSTITUSI HIDROLISAT TEPUNG BULU AYAM. Skripsi, Fakultas Perikanan. Medan:Universitas Dharmawangsa.
Sirait, F. P. (2023). EFEKTIVITAS SUBSTITUSI TEPUNG IKAN MENGGUNAKAN TEPUNG MAGGOT PADA PELET APUNG TERHADAP PERTUMBUHAN DAN SINTASAN HIDUP IKAN NILA (Oreochromis niloticus). Skripsi, Fakultas Perikanan. Medan:Universitas Dharmawangsa.
Siswani Mulia, D., Nartanti, Y., Maryanto, H., & Purbomartono, C. (2013). FERMENTASI TEPUNG BULU AYAM DENGAN Bacillus licheniformis B2560 UNTUK MENINGKATKAN KUALITAS BAHAN BAKU PAKANIKAN.
Tarigan, M. R. (2023). UJI STABILITAS, DAYA APUNG DAN ORGANOLEPTIK PADA PELET APUNG YANG DISUBSTITUSI TEPUNG MAGGOT. Skripsi, Fakultas Perikanan. Medan:Universitas Dharmawangsa.
Tiwary, E., & Gupta, R. (2012). Rapid conversion of chicken feathers to feather meal using keratinase from B. licheniformis strain ER15. Journal of Bioprocesing and Biotechnics, 2, 122–128.
DOI: https://doi.org/10.36987/jpbn.v10i2.5655
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Dimas Pratama, Dwi Tika Afriani, Emmy Syafitri
![Creative Commons License](http://licensebuttons.net/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Pembelajaran dan Biologi Nukleus (JPBN) by LPPM Universitas Labuhanbatu is under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (CC BY - SA 4.0). Official contact: +6281362238917