Evaluation and Improvement of The Effectiveness of Floating Pellets with Substitution of Chicken Feather Meal as Optimal Food for The Growth And Survival of Tilapia (Oreochromis niloticus)
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Afriani, D. T., & Hasan, U. (2020). Analisis Proksimat Pakan Buatan Dengan Penambahan Hidrolisat Tepung Bulu Ayam Sebagai Sumber Protein Alternatif Bagi Ikan Nila (Oreochromis sp.). Jurnal Eksakta, 5, 186–190.
Akanda, R., Kim, H., Mira, T., Kim, I., Ahn, D., Byung, H. T., & Park, Y. (2017). Aktivitas Mempromosikan Pertumbuhan Rambut Dari Ekstrak Keratin Biokomposit Yang Dibuang. Https://Doi.Org/10.1177/088532821771707 6, 1–12.
Ananda, T., Rachmawati, D., & Samidjan, I. (2015). Pengaruh Papain Pada Pakan Buatan terhadap Pertumbuhan Ikan Patin (Pangasius hypopthalmus). Journal of Aquaculture Management and Technology, 4(1), 47–53. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/jamt.
Arifin, M. Z., Widodo, A., Fauziah, A., Aonullah, A. A., & Halim, A. M. (2020). Pengaruh Substitusi Tepung Maggot (Hermetia illucens) Terhadap Pertumbuhan Dan Status Kesehatan Ikan (Oreochromis niloticus). Chanos Chanos, 18(2), 83. https://doi.org/10.15578/chanos.v18i2.9582
Aslamyah, S., & Fujaya, Y. (2010). Stimulasi Molting dan Pertumbuhan Kepiting Bakau (Scylla sp.) Pendahuluan. Ilmu Kelautan: Indonesian Journal Of Marine Sciences, 15(September), 170–178. https://ejournal.undip.ac.id/index.php/ijms/article/view/1679
Badan Standardisasi Nasional. (2018). SNI 7242-2018 Pakan Buatan Untuk Ikan Nila (Oreochromis spp.). http://sispk.bsn.go.id/SNI/DetailSNI/12085. accessed on 20 April 2024
Brandelli, A. (2008). Bacterial Keratinases: Useful Enzymes For Bioprocessing Agroindustrial Wastes And Beyond. Food Bioprocess Technol, 1, 105–116.
Carman, O., & Sucipto, A. (2013). Pembesaran Nila 2,5 Bulan. Penebar Swadaya Grup. 106 page
Desi, M. (2002). Aktivitas Keratinase Bacillus licheniformis Dalam Memecah Keratin Bulu Ayam. Skripsi. Fakultas Matematika Dan Ilmu Pengetahuan. Bogor : Institut Pertanian Bogor.
Effendie, M. I. (1997). Metode Biologi Perikanan. Yayasan Dewi Sri Bogor Indonesia, 111-132 page.
Fellows, P. J. (2000). Food Processing Technology. Woodhead Publishing Limited, 2ndedn. Cambridge, England.
Fradina, I. T., & Latuconsina, H. (2022). Manajemen Pemberian Pakan Pada Induk dan Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus) di Instalasi Perikanan Budidaya, Kepanjen - Kabupaten Malang. JUSTE (Journal of Science and Technology), 3(1), 39–45. https://doi.org/10.51135/justevol3issue1page39-45
Harun, M., Ismail, R., & Sulaiman, N. (2023). Status of Fish in Food Security in Malaysia. Journal of Advanced Zoology, 44(3), 138–155. http://www.jazindia.com/index.php/jaz/article/view/573
Hutagalung, R., Canti, M., Prasasty, V. D., Adelar, B., Oktavian, J., & Soewono, A. (2022). Karakteristik Daya Apung Dan Daya Tahan Pelet Dari Limbah Bioflok Akuaponik. Jurnal Teknologi Perikanan Dan Kelautan, 12(1), 19–26. https://doi.org/10.24319/jtpk.12.19-26
Jiménez, J. R. M. (2020). Assessment of Grain Safety in Developing Nations. PhD diss, University of Nebraska-Lincoln. Food Science & Technology. 194 page.
Joshi, S. G., Tejashwini, M. M., Revati, N., Sridevi, R., & Roma, D. (2007). Isolation, Identification and Characterization of a Feather Degrading Bacterium. International Journal of Poultry Science, 6(9), 689–693. https://doi.org/10.3923/ijps.2007.689.693
Khairuman., & Amri, K. (2008). Buku Pintar Budi Daya 15 Ikan Konsumsi. Jakarta: PT.Agromedia Pustaka. 358 page
Kirikanang, Z. V., Longdong, S. N. J., Monijung, R., Kalesaran, O. J., & Kaligis, E. Y. (2022). Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Salin Dengan Pemberian Pakan Komersial Yang Berbeda. Budidaya Perairan, Vol. 10(2), 191–198.
Krisnajati, H. (2019). Pengaruh Penambahan Tepung Bulu Ayam Pada Pakan Terhadap Penampilan Produksi Ayam Pedaging. Skripsi, Program Studi Peternakan, Universitas Brawijaya.
Mishra, S., Misra, M., & Tripathy, S. S. (2002). The Influence of Chemical Surface Modification on the Performance of Sisal-Polyester Biocomposites. Polymer Composites, 23, 164–170.
Mulia, D. S., Nartanti, Y., Maryanto, H., & Purbomartono, C. (2013). Fermentasi Tepung Bulu Ayam Dengan Bacillus licheniformis B2560 Untuk Meningkatkan Kualitas Bahan Baku Pakan Ikan. Prosiding Seminar Biology Education Conference. 11(1), 234-240,
Mulqan, M., Afdhal, S., Rahimi, E., & Dewiyanti, I. (2017). Pertumbuhan Dan Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila Gesit (Oreochromis niloticus) Pada Sistem Akuaponik Dengan Jenis Tanaman Yang Berbeda. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan Dan Perikanan Unsyiah, 2(1), 183–193.
Prajayati, V. T. F., Hasan, O. D. S., & Mulyono, M. (2020). Magot Flour Performance in Increases Formula Feed Efficiency and Growth of Nirwana Race Tilapia (Oreochromis sp.). Jurnal Perikanan Universitas Gadjah Mada, 22(1), 27. https://doi.org/10.22146/jfs.55428
Rachmawati, D., & Samidjan, I. (2017). Performan pertumbuhan , Efesiensi Pemanfaatan Pakan dan Kelulushidupan Nila gift (Oreochromis niloticus) Melalui Subsitusi tepung Ikan. Prosiding Seminar Nasional Kelautan dan Perikanan III Universitas Trunojoyo Madura 2017. 239-247.
Rizki, T. I. (2023). Uji Digestability, Stabilitas, Daya Apung Dan Organoleptik Pelet Buatan Yang Disubstitusi Hidrolisat Tepung Bulu Ayam. Skripsi, Fakultas Perikanan. Medan:Universitas Dharmawangsa.
Saputra, D. M., Wahyudi, D., & Sari, D. P. (2024). Karakterisasi Hidrolisat Keratin Bulu Ayam Menggunakan Ekstraksi Enzim Kasar Keratinase Dari Bakteri Bacillus thuringiensis. Lumbung Farmasi: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 5(1), 61-69.
Sirait, F. P. (2023). Efektivitas Substitusi Tepung Ikan Menggunakan Tepung Maggot Pada Pelet Apung Terhadap Pertumbuhan Dan Sintasan Hidup Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Skripsi, Fakultas Perikanan Universitas Dharmawangsa.
Suyanto, S. R. (2011). Pembenihan dan Pembesaran Nila. PT Niaga Swadaya. 124 page
Tarigan, M. R. (2023). Uji Stabilitas, Daya Apung Dan Organoleptik Pada Pelet Apung Yang Disubstitusi Tepung Maggot. Skripsi, Fakultas Perikanan. Medan:Universitas Dharmawangsa.
Tiwary, E., & Gupta, R. (2012). Rapid Conversion of Chicken Feathers to Feather Meal Using Keratinase from B. licheniformis Strain ER15. Journal of Bioprocesing and Biotechnics, 2, 122–128.
Widodo, W. (2009). Ketahanan Pakan Unggas Di Tengah Krisis Pangan. Jurnal Salam, 12(1), 107–125.
DOI: https://doi.org/10.36987/jpbn.v10i2.5655
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Dimas Pratama, Dwi Tika Afriani, Emmy Syafitri
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Pembelajaran dan Biologi Nukleus (JPBN) by LPPM Universitas Labuhanbatu is under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (CC BY - SA 4.0). Official contact: Rivo +6281362238917